Above the Fold

Above the fold (boven de vouw)

Above the fold is een oude term in een nieuw jasje. Was above the fold eerst het bovenste (en dus zichtbare) gedeelte van een gevouwen krant, nu staat het voor dat gedeelte van een website dat gelijk zichtbaar is op het beeldscherm zonder dat je hoeft te scrollen. Under the fold is al het andere.

Waarom is above the fold belangrijk?

Waarom above the fold belangrijk is, is een bron van discussie. In eerste instantie scrollden internetbezoekers niet zo graag. Dat was natuurlijk ook omdat websites traag laadden. Nodigde de website niet tot verder lezen uit, dan was een andere website snel gevonden. De snelheid van een website speelt tegenwoordig een minder grote rol, tenzij je het over een mobiele site hebt.

Bij een mobiele is snelheid nog steeds erg belangrijk. Dat is ook waarom Google in haar snelheidstest ook above the fold aanhaalt als onderdeel van die mobiele snelheid. Als de site above the fold al goed zichtbaar is voordat de gehele site geladen is op je mobieltje, dan krijg je bonuspunten voor de zoekmachine van Google. Daarmee kom je dus hoger in de zoekresultaten. Probeer daarom ook om je site snel te maken above the fold.

Wat zet je above the fold?

Net als vroeger bij de krant plaats je boven de vouw content die uitnodigt verder te lezen (en dus te scrollen). Een call to action button zet je beter under the fold. Niet alleen wordt dat verwacht, maar een website die alleen een call to action toont above the fold wordt snel weer weggeklikt. Hoe doet jouw website dit?

Zo ziet het er bij JXR-SEM uit
Above the Fold voorbeeld

Als je reguliere website dezelfde is als je mobiele website, zorg er dan voor dat je geen vertragende elementen hebt above the fold.

Let op: vooral bij responsive websites zie je niet altijd wat er wel is, het wordt immers aangepast aan het beeldformaat. Daarom kun je het beste de snelheid eventjes testen.
Heb je hulp nodig bij het maken of aanpassen van je website? Ik help je graag. Ook voor andere vragen op het gebied van online marketing.

Leestips:
Grote update Google-algoritme: 21 april
Mobile friendly
Caching
Comprimeren

Terug naar de lijst met betekenissen