Caching

Web caching is het gebruik maken van tijdelijke opslag (caching) van webpagina’s en/of elementen ervan, zodat om ervoor te zorgen dat je website sneller laadt.

Is caching een goed idee?

Wanneer je website gebruik maakt van web caching worden er kopieën van je website bewaard. Dit zorgt ervoor dat de volgende keer dat de bezoeker op je website komt, deze veel sneller wordt geladen. Een snellere website is fijner voor de bezoeker, zeker voor bezoekers die gebruik maken van mobiele apparaten, en daarmee ook fijner voor jou! Daarnaast hoeft er ook minder bandbreedte gebruikt te worden om je website te downloaden. Voor bezoekers die maandelijks aan een maximum aantal Mb vast zit, kan caching er dus voor zorgen dat zij meer websites kunnen bezoeken.
Het nadeel van caching is dat de kopie van je website die is opgeslagen niet onmiddellijk wordt aangepast aan wijzigingen die je aanbrengt op je website. Vooral als je een zéér dynamische website hebt, kan dat een nadeel zijn. Gelukkig heeft de opgeslagen kopie van je website een beperkte geldigheid en kan je die meestal zelf aanpassen. Hoe vaker je website wordt geupdate, des te korte je een webpagina in de cache wilt laten. Overigens kun je ook zelf de cache leegmaken om ervoor te zorgen dat je aanpassingen gelijk worden doorgevoerd. Als je een WordPress website hebt, kun je dit doen middels een plugin.

Terug naar de lijst met betekenissen