Comprimeren

Comprimeren is het verkleinen van een bestand, bijvoorbeeld een afbeelding, zodat deze minder ruimte inneemt.

Vormen van comprimeren

Er zijn twee vormen van comprimeren: mét en zonder kwaliteitsverlies.
Bij comprimeren zonder kwaliteitsverlies blijft de kwaliteit van het oorspronkelijke bestand geheel behouden. Als je bijvoorbeeld een tekst comprimeert, wil je natuurlijk niet dat er woorden uit verloren gaan. Deze vorm van data-compressie is omkeerbaar. Als je een bestand ‘zipt’, maak je gebruik van deze vorm van comprimeren.
Bij comprimeren mét kwaliteitsverlies gaat er informatie verloren. Bij bijvoorbeeld een afbeelding of geluidsfragment is dat niet altijd een onoverkomelijk bezwaar. Voordeel van deze vorm van data-compressie is dat het bestand veel kleiner gemaakt kan worden dan mogelijk is met de andere vorm van compressie. Wanneer je een afbeelding die opgeslagen is als bitmap (bestand met de extensie .bmp) opslaat als jpeg (bestand met de extensie .jpg) dan comprimeer je de afbeelding al. In veel gevallen zal je daar echter niets van zien.

Afbeeldingen op je website comprimeren

Door ervoor te zorgen dat de afbeeldingen op je website kleiner worden en minder ruimte innemen, zal je website ook sneller lader. Het kost immers minder tijd om een kleinere afbeelding te downloaden dan om een grotere afbeeldingen te downloaden.

Terug naar de lijst met betekenissen