Zoektype binnen AdWords

Een zoektype is een optie bij Google AdWords. Bij het opgeven van zoekwoorden kun je een zoekwoord “labelen” als een specifiek zoektype. Door het kiezen van een zoektype geef je aan wanneer Google een advertentie vertoont.

Waar vind je het AdWords-zoektype?

Ga naar een AdWords-campagne en dan naar een advertentiegroep. Kies zoekwoorden en selecteer dan de zoekwoorden waarvan je het zoektype wilt veranderen. Kies vervolgens voor bewerken, en dan voor zoektype wijzigen.

zoektype-adwords-wijzigen-uitleg

Je kunt nu het zoektype van je zoekwoorden veranderen. Zo kun je op de “exacte zoekwoorden” zoeken. Dan moet dit woord of deze combinatie van woorden ook exact zo in de zoekopdracht naar voren komen.
Standaard staat het zoekwoord op “Brede zoekwoorden”. Dat zijn dan de gekozen zoekwoorden, maar ook zoekwoorden met spelfouten, synoniemen, gerelateerde zoekopdrachten en andere mogelijk relevante varianten.
Als je op wijzigen hebt gedrukt is het standaardvoorstel om de laatste optie te kiezen, zijnde woordgroepen. Een woordgroep bevat sterk gelijkende varianten van die zoekwoorden, bijvoorbeeld los of aan elkaar geschreven, maar ook uw zoekwoorden gecombineerd met andere zoekwoorden (bijvoorbeeld: je zoekwoord is product x, met een woordgroep wordt dan ook product x kopen getoond).
Een zoektype dat niet bij de drie keuzes staat, maar wel mogelijk is, is de broad modifyer. Deze voer je handmatig in met een + voor het zoekwoord of een + voor alle afzonderlijke zoekwoorden. De zoekopdracht moet dan elk zoekwoord bevatten, waarbij de volgorde niet uitmaakt.

Tot slot kun je ook zoekwoorden uitsluiten. Bijvoorbeeld omdat je wel gevonden wordt op die zoekwoorden, maar die geen relevante bezoekers genereren voor je site. Bijvoorbeeld “gratis”.

Kijk in dit filmpje hoe je zoektypes kunt inzetten

Mocht je er niet uitkomen, te weinig tijd hebben of het één en ander aan een professional willen overlaten, neem dan vooral contact op.

Terug naar de lijst met betekenissen

Leestip: Google AdWords: Aanmelden en instellen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.