website-webstek-webpagina-webpage

Wat is de betekenis van website / webstek en webpagina / webpage

Een website wordt ook wel een webstek genoemd. Een webpagina wordt ook wel een webpage genoemd. Niet zelden worden beiden begrippen door elkaar gebruikt en dat is verwarrend.

Wat is een website / webstek

Een website is de engelse term voor webstek. Webstek wordt echter steeds minder gebruikt.
Een website is het geheel van webpagina’s dat staat op één domeinnaam (afhankelijk van je inrichting vallen eventuele subdomeinen er wel dan niet ook onder). Een domeinnaam is te herkennen aan hetgeen voor de extensie staat. Vaak is dat ook de naam van de website en / of bedrijf / organisatie, maar dat hoeft niet altijd. In ons geval is de naam JXR SEM anders dan het adres van de website nl. https://google-deskundige.nl/
Als een website (maar ook webshop) goed is opgezet zul je ook aan de huisstijl herkennen dat de webpagina’s bij elkaar horen.

Bijv. hoofddomein:
https://domeinnaam.extensie/pagina-1
https://domeinnaam.extensie/pagina-2 t/m etcetera, hoeveel je maar wilt.

Zijn samen 1 site

Bijv. subdomein
https://subdomein.domeinnaam.extensie/pagina-1
https://subdomein.domeinnaam.extensie/pagina-2 t/m etcetera, hoeveel je maar wilt.

Afhankelijk van je instellingen zijn hier dus twee mogelijkheden:

 1. Tezamen met bovenstaande pagina’s van het hoofddomein, vormt dit 1 website.
 2. Het subdomein is een website op zichzelf.

Een website kan dus honderden webpagina’s beslaan.

Wat is een webpagina / webpage?

Webpage is de engelse term voor webpagina.
Een webpagina is hetgeen je voor je ziet in de adresbalk als je naar een specifiek webadres gaat. Als je een link aanklikt gaat deze altijd naar een afzonderlijke webpagina van een website.
Een webpagina is dus te herkennen aan een specifiek adres. Zo’n adres ziet er dan bijvoorbeeld zo uit:
https://domeinnaam.extensie/subdirectory/webpagina

Wat is het verschil tussen een website en een webshop?

Een webshop is een website, maar een website is geen webshop. Een webshop is een website waarbij de mogelijkheid geboden wordt een aanschaf van een product of dienst te doen (afhankelijk van je definitie) waarbij je gelijk de transactie bevestigd / betaald.

Wat heb je nodig voor een website?

Tip: Bedenk eerst wat je wilt, voordat je overgaat tot het registreren van een domeinnaam en het aanschaffen van een pakket. Elk hostingpakket is anders vormgegeven.

Voor een website heb je nodig:

 • Een domeinnaam. Afhankelijk van je doelstelling voor je website kun je zelf een domeinnaam aanschaffen (registreren), maar je kunt ook gebruik maken van bestaande domeinnamen die je ruimte beschikbaar stellen. Belangrijke tip: voor zakelijke doeleinden altijd zelf een adres nemen!
 • Een extensie. Een extensie komt gelijk na je domeinnaam. Vaak is dat hetzij een regio (bijv. nl voor Nederland), hetzij een thema (bijv. online). De prijs die je betaalt voor je domeinregistratie is voor het grootste gedeelte afhankelijk van de extensie
 • Hosting. Je website moet uitgeleverd worden aan de bezoeker van je website. Dat wordt verzorgd door je hosting-provider.
 • Opslag. Alles wat je op je website zet kost je digitale ruimte. Als je een hosting-pakket afneemt zit daar ook ruimte in. Echter, je kunt naast de ruimte in je hostingpakket ook elders ruimte hebben die je gebruikt. Bijvoorbeeld een CDN, of YouTube of Flickr.
 • CMS – Content Management System. Ok, afhankelijk van je definitie heb je dit wel of niet nodig. Via een CMS kun je je inhoud plaatsen op je website. De definitie-kwestie is van toepassing als je het hebt over een custom-made website; is dat wel of niet een CMS?
  Verreweg de meeste websites maken echter gebruik van een niet custom made CMS. Dat raad ik je ook aan.

Wat heb je nodig voor een webshop?

Aangezien een webshop een soort website is heb je hetzelfde nodig als voor een website. Afhankelijk van hoe je je webshop gebruikt en inricht heb je dan mogelijk extra nodig:

 • Een formulier en / of mailadres om contact op te nemen voor aanschaf van een produkt (indien aanschaf niet via de webshop loopt).
 • Een winkelapplicatie, waarbij bezoekers iets kunnen aanschaffen
 • Een betaalapplicatie

Wil je een website / webshop? Dat kan bij mij!

Ik bied de mogelijkheid voor twee soorten websites /webshops. De enige maak ik voor je en is je eigendom. Je kunt met de website / webshop dan dus doen wat je wilt en je hebt volledige toegang tot je cms. Je moet de website / webshop wel ergens hosten (kan ook via mij). De andere maak je zelf in een online cms en je huurt de software, hosting en meer allemaal in één maandelijkse pakket. Kijk voor meer informatie:

Lees ook:
Een webadres host je. Wat is een hosting provider?

Terug naar de lijst met betekenissen