Wat is een 301 redirect?
Een 301 redirect, ook wel aangeduid als 301 permanente redirect, is een manier om de bezoeker van een niet meer bestaande webpagina om te leiden naar bijvoorbeeld de nieuwe webpagina of een pagina met een vergelijkbaar product.
Nut en noodzaak van een 301 redirect
Google vindt het belangrijk dat hun gebruikers en dus jouw mogelijke klanten een goede ervaring krijgen in hun zoekmachine wanneer ze een zoekopdracht invoeren.
Door eventuele wijzigingen door te geven aan Google, help je Google dus met die goede ervaring. Voor Google is dat dan ook weer een teken dat de website onderhouden wordt, want Google meet zowel gegevens van je website als van hun gebruikers. Een website dat onderhouden wordt en weinig / geen broken links heeft (pagina’s die niet meer werken), wordt door Google beter gewaardeerd.
Oftewel, je helpt je eigen website / webshop door Google te helpen en dus wijzigingen bij te houden en door te geven.
Waarom moet je een 301 redirect gebruiken?
Een website is een levend document. Er verandert steeds wat. Het gevolg is dat er pagina’s (en dus webadressen) verdwijnen van het domein.
Je hebt bijvoorbeeld een webwinkel en na een tijdje gaat je product X uit het assortiment. Je haalt dit product dus ook uit je webwinkel en de url verdwijnt zo. Daarmee verlies je mogelijk ook de links die verwijzen naar deze pagina. En daarmee verlies je ook klanten die anders mogelijk een vergelijkbaar product bij je gekocht zouden hebben.
De SEO-waarde die je hebt opgebouwd op de pagina die je verplaatst gaat (gedeeltelijk) over naar de pagina waarna je verwijst.
Wanneer moet je een 301 redirect gebruiken?
- Als je veel verkeer binnenkrijgt op een niet (meer)bestaand adres
- Je een pagina / product / post verwijderd en je een goede alternatief kunt bieden
- Je een bestaande pagina / post / product verplaatst naar een nieuw webadres
Waarin verschilt een 301 redirect van een 404 error?
Bij een 404 error wordt je bezoeker geleid naar je foutenpagina; dat is een standaard pagina die vertoond wordt op een niet (meer) bestaand webadres (url). Door in ieder geval een foutenpagina te hebben, komen diegene die op een niet-bestaande link klikken alsnog op je website / webshop. Fraaier en handiger is echter er voor te zorgen dat je je klanten helpt te vinden wat ze zoeken. Internet is een snel medium en de internetter heeft een korte aandachtsspanne. Help je bezoeker dus te vinden wat wordt gezocht. Maak een 301 redirect aan en leidt de bezoeker gelijk om naar de nieuwe webpagina of een alternatief. De links naar deze pagina kunnen dan blijven bestaan en tellen zodoende nog steeds mee voor je ranking.
Bijkomend voordeel is dat zoekmachines dit uitlezen en de zoekresultaten updaten.
Lees meer over de 404-error en hoe je er eventueel vanaf komt
Waarin verschilt een 301 redirect van een 302 redirect?
Een 302 redirect is net als een 301 redirect een mogelijkheid om iemand naar een ander webadres te leiden. Het grote verschil is dat de 301 redirect een permanente situatie is en de 302 redirect een tijdelijke situatie.
Een 302 redirect is in het kader van SEO handig doordat de desbetreffende pagina geïndexeerd blijft (i.t.t. de 301 redirect) en vanuit online marketing is een 302 redirect handig doordat je een alternatief kunt aanbieden en dan wellicht toch conversie draait.
Hoe maak ik een 301 redirect?
Er zijn twee soorten 301 redirects:
- Clientside 301 redirect. Hierbij maak je de redirect in de pagina zelf door middel van een meta-tag of javascript. Vanuit seo-oogpunt is dit niet de beste methode. Kan indien van toepassing met een WordPress-plugin bijv. redirection.
- Serverside 301 redirect. Hierbij wordt de redirect geregeld op de server waarop de website draait. Hiertoe maak je een .htaccess-bestand aan. In dit bestand geef je per pagina aan welke pagina waar naartoe geredirect moet worden.
Vervolgens plaats je het htaccess-bestand in de root-directory.- Gehele site: Redirect 301 / https://www.nieuw-domein.nl/
- Pagina: 301 /oude-pagina/ https://www.huidige-domein.nl/nieuwe-pagina/
Wil je nog meer mogelijkheden voor een 301-redirect? Bijvoorbeeld via een query of via php? Dat wordt op de pagina https://linchpinseo.com/htaccess-rules/ uitvoerig beschreven.