301-redirect

Een 301-redirect, ook wel aangeduid als 301 permanente redirect, is een manier om de bezoeker van een niet meer bestaande webpagina om te leiden naar bijvoorbeeld de nieuwe webpagina of een pagina met een vergelijkbaar product.

Waarom / wanneer een 301-redirect gebruiken?

Een website is een levend document. Er verandert steeds wat. Het gevolg is dat er pagina’s (en dus webadressen) verdwijnen van het domein. Je hebt bijvoorbeeld een webwinkel en na een tijdje gaat je product X uit het assortiment. Je haalt dit product dus ook uit je webwinkel en de url verdwijnt zo. Daarmee verlies je ook de links die verwijzen naar deze pagina. En daarmee verlies je ook klanten die anders mogelijk een vergelijkbaar product bij je gekocht zouden hebben.

Je kunt dit oplossen via een 404-error (altijd op je domein maken!), zodat mensen op je foutenpagina komen en dus toch nog je website bezoeken. Fraaier en handiger is echter er voor te zorgen dat je je klanten helpt te vinden wat ze zoeken. Internet is een snel medium en de internetter heeft een korte aandachtsspanne. Help je bezoeker dus te vinden wat wordt gezocht. Maak een 301 redirect aan en leidt de bezoeker gelijk om naar de nieuwe webpagina of een alternatief. De links naar deze pagina kunnen dan blijven bestaan en tellen zodoende nog steeds mee voor je ranking.
Bijkomend voordeel is dat zoekmachines dit uitlezen en de zoekresultaten updaten.

Overigens, als een product tijdelijk niet leverbaar is, dan kun je gebruik maken van de 302-redirect. Die foutmelding is tijdelijk.

Hoe maak ik een 301-redirect?

Er zijn twee soorten 301-redirects:
Client-side 301-redirect. Hierbij maak je de redirect in de pagina zelf door middel van een meta-tag of javascript. Vanuit seo-oogpunt is dit niet de beste methode.
Server-side 301-redirect. Hierbij wordt de redirect geregeld op de server waarop de website draait. Hiertoe maak je een .htaccess-bestand aan. In dit bestand geef je per pagina aan welke pagina waar naartoe geredirect moet worden.
Vervolgens plaats je het htaccess-bestand in de root-directory.

Terug naar de lijst met betekenissen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.