Plugin (WordPress)

De term plugin (ook wel plug-in) wordt vaak gebruikt bij computerprogramma’s. Een plugin geeft dan meer mogelijkheden aan het programma. Er werken verscheidene Content Management Systemen met plugins zoals WordPress, Joomla en Drupal. Aangezien WordPress de bekendste is, hebben wij het met name over WordPress.

WordPress is een open source platform waarmee je websites kunt maken. Wanneer je meer wilt dan de standaard functionaliteiten, dan is dat mogelijk. Hiertoe dien je dan een plugin te installeren op je WordPress website. Je zou je WordPress website kunnen vergelijken met een confectie-kledingstuk, daar waar een websitebouwer een website maakt die je kunt vergelijken met een maatpak. Zoals je aan een confectie-kledingstuk bijvoorbeeld een binnenzak zou kunnen toevoegen, kun je door middel van plugins de functionaliteiten aan WordPress toevoegen die je wilt hebben. Hiermee benader je alsnog maatwerk, maar dan veel goedkoper.

Hoe kies ik een plugin?

WordPress heeft meer dan 35.000 plugins. Kiezen is dan niet altijd even gemakkelijk!

De plugin van Yoast

  • Het uitgangspunt voor je keuze is de functionaliteit, of functionaliteiten die je nodig hebt voor je site. Voordat je kiest, moet je dus eerst goed weten wat je wilt dat deze toevoeging gaat doen.
  • Vervolgens kijk je welke plugins geschikt zijn. Kan het met één plugin, of heb je een combinatie nodig? Dit kan enige zoekwerk kosten.
  • Dan ga je selecteren. Ben je bijvoorbeeld bereid voor je extra functionaliteit te betalen of kijk je naar een gratis variant? Hoe vaak is de plugin al geïnstalleerd op een website? Wat zeggen de reviews? Is de plugin wel getest op compatibiliteit met de versie van WordPress die je gebruikt?
  • Let op: installeer geen functionaliteiten die je niet nodig hebt. Een plugin zorgt voor meer dataverkeer op je website, waardoor je website trager wordt. En dat is dan weer slecht voor je SEO.

Als jij wilt weten wat jij nodig hebt voor je site, kijk dan vooral naar het strategisch gesprek

Hoe installeer ik een plugin?

De makkelijkste manier om een plugin te installeren is rechtstreeks vanuit WordPress.

  • Kies de plugin die je wilt hebben.
  • Log in op je WordPress en kies voor Plugins en vervolgens voor Nieuwe Plugin.
  • Toets de naam van de plugin die je hebt gekozen in het zoekvak in
  • Klik op Nu installeren
  • Na de installatie klik je op Plugin Activeren
  • Pas de plugin aan en/of vul in

Kom je er niet uit of laat je het liever door een specialist doen? Neem dan gelijk contact op!

Terug naar de lijst met betekenissen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *