PageRank

PageRank is één van de algoritmes die Google gebruikt om webpagina’s op volgorde van belang te ordenen.

Wat doet PageRank?

Het algoritme van Google kijkt naar het aantal links naar jouw webpagina en naar de kwaliteit van deze links. Het resultaat van de berekening is een cijfer tussen nul tot tien dat een globale indruk geeft van het belang van een webpagina. Niet elke link is daarbij evenveel waard. Een link in een footer telt bijvoorbeeld minder zwaar mee dan een link in de tekst.
In het dagelijks taalgebruik wordt de term PageRank ook vaak gebruikt om een indruk te geven van hoe hoog een bepaalde webpagina scoort in Google. Het is echter bij lange na niet de enige factor die bepaalt hoe hoog je website scoort in Google. Desondanks is het wel van belang om te zorgen voor goede en relevante links van webpagina’s die zelf ook een hoge score behalen via dit algoritme en die relevante inhoud bevatten. Zorg dat je zelf ook externe links opneemt van jouw webpagina naar andere relevante webpagina’s. Als je dat niet doet, kan het door Google gezien worden als PageRank hoarding en levert het je minpunten op. Linkbuilding is dus nog wel een kunst!

Pagerank als score die je kunt nazoeken bestaat niet meer. Het heeft dus geen nut om een pagerank-checker te gebruiken om te kijken hoe je het doet.

Terug naar de lijst met betekenissen